Kurşun Kalemler

17-08-2018 16:20

Kurşun Kalem

 

Kurşun kalem, doğal bir karbon olan grafit’ in kâğıda iz bırakma özelliğinden faydalanılarak bulunmuş bir araçtır. Kalemin antik yunan ve roma dönemlerin de kullanıldığı bilinmektedir. 1564 yılına kadar kurşun kalemlerin var olduğu bilinir ve ilk kalem İngiltere’ de meşe ağaçlarından üretilmiştir. Britanyalılar zaman kaybetmeden sedir ağaçlarından üretime geçmişlerdir. Herkesin bildiği şekli kurşun kaleme Fransız Nicolas Conte vermiştir. Grafit ve kil karışımını yakarak silindir tahta çubuklara koyarak 1795 yılında patentini almıştır. Kurşun kalem fabrikasını ilk 1861’ de Eberharc Faber Amerika’ da kurmuştur.

 
 
 
 

Kalem; dünya üzerinde yaşamış medeniyetlerin aralarında ki yazışmaları, hükümdarların halka iletmek istediklerini ya da kişisel notları, çizimleri, günlükleri hayata geçirip gelecek nesillerin eski zaman da nasıl yaşadıklarını, meşguliyetlerini açığa çıkarmaların da yardımcı olan bir kırtasiye ürünüdür. 

 


 Resim 2: Grafit


Kurşun Kalem Çeşitleri

 

Grafit’ in bir zemine ya da kâğıda iz bırakma özelliğinden faydalanarak kurşun kalemin çeşitleri çoğaltılmıştır. Dereceli kurşun kalemler; sanat merkezleri, eğitim kurumları, kısacası çizim yapılan her mecra' nın kırtasiye listelerinde bulunur, yumuşak uçları sayesinde hem görsel açıdan hem kalite hem çizim anlamında doyurucu etki bırakırlar. Derecelendirilme sebepleri; çizim yapılırken önemli yerleri açık veya koyu olarak belirtmek için iki kere aynı yerden geçmeye ya da bastırarak çizmeye gerek yoktur. Dereceler sayesinde açık veya koyu çizim yapılır. Ressamların kara kalem çalışması olarak isimlendirdikleri çizimlerini yaparlarken gerçekçi kıvrımları, çizgileri gözler önüne çıkarmalarına yardımcı olurlar.  Versatil kalemler; genelde daha pratik ve kullanışlı olarak bilinen bir kalem çeşitidir. Kaligrafi, plan, proje, mizah için etkin kullanılan bir kırtasiye ürünüdür.

 


 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.