Mürekkep Tarihi

20-09-2018 16:25

 

Mürekkep Tarihi


 

Mürekkep tarihi; Milattan önce 2.500’lerde bulunduğu düşünülen Çin mürekkebi ve aşağı yukarı aynı zamanlar da Mısırlılar da mürekkebi kullanıyorlardı. Mürekkep kullanan devletlerin taş üzerine yazılmış yazıtları, toprak levhaları günümüze kadar ulaşmışlar, fakat Mısırlıların yer altı mezarlarında da, kırmızı ve siyah renklerle yazılmış papirüsler bulunmuştur.

 

Bulanan el yazmalarını Calamus(Hint kamışı) ya da tüy kalem kullanmış olabilecekleri düşünülmektedir. Yunanlılar ve Romalılar düşüncelerini ifade etmek için sadece kazı kalemi, balmumu tabletlerden faydalanarak değil, mürekkep’ ten de faydalanmışlardır. Eski çağ’ da sepi ali ve demir tannanlı mürekkepler biliniyordu. Bu mürekkepleri, el yazmalarını kopyalayan sanatçıların kullandığı sanılmaktadır. Bizanslılar Kutsal mürekkebi (kırmızı mürekkep), imparatorluk yazışmalarında kullanıyorlardı. Fakat 470 fermanıyla bu mürekkebin özel yazışmalarda kullanılması yasaklanmıştır. Orta çağ el yazmalarında altın, gümüş yıldızlı ve farklı çeşit mürekkeplere rastlanır.

 


 

 

Çeşitler ve Kullanım


 

Mürekkep; basım, şekiller ve yazı yazmak için kullanılan farklı renklerde üretilmiş sıvı kırtasiye ürünüdür. Genellikle ıstampa kullanımında mürekkebe ihtiyaç duyulur.

Baskı Mürekkebi; çağımızda baskı amaçlı en fazla kullanılan mürekkeptir. Gazete, kitap, dergi, kutu, para, pul üzerlerinde bulunan resim ve yazıların hemen hepsi bu mürekkeple basılmıştır. Bu baskı işlemlerinde kuruma hızı çok önemlidir, kâğıt üstündeki mürekkep havayla temas ederek oksijeni soğurup kurur. Kurumayı hızlandırmak için mürekkebin içine kobalt, manganez, kurşun karıştırılır.

Yazma amaçlı mürekkep; Bu mürekkepler içlerine boya katılıp katılmamasına göre ayrılırlar. Dolma kalem mürekkebine boya karıştırılması imkânsızdır. Boya dolma kalemin ucunu tıkayabilir. Yazı mürekkeplerinin hemen hepsi meşe ağacından elde edilmiş asitlerle içinde demir barındıran kimyasallarla karıştırılarak üretilir.

Kâğıt üzerine geçmiş mürekkep zamanla ilk renginden daha koyu hale gelir. Eski belgelerin yaşları incelenirken mürekkebin rengi dikkate alınır.

Boyayla karıştırılmış mürekkepler tükenmez kalemlerde kullanır. Kurumayı önlemek amaçlı keçeli kalemlerde kullanılan mürekkeplere alkol karıştırılır.

Gizli mürekkep; Özel ve gizli mesajlar için kullanılmıştır. Normal koşullarda gözükmeyen bu tip mürekkepler gerekli ortam ve şartlar sağlandığında görülebilir. Yazının olduğu kâğıt usule uygun ısıtıldığında mürekkep mavi halde görülür. Görünmez mürekkep olarak kullanılan seçenekler soğan suyu, limon suyu ve süt maddeleriyle yazılan yazılar ısıtıldığında kahverengi olarak görülebilir hale gelir.

 


 


 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.